Oddaj oglas

Zapuščene živali

Zavetišča so polna, ne, prepolna zapuščenih in najdenih živali. Društva za zaščito živali se trudijo po svojih najboljših močeh iskati nove domove zavrženim muckom in psom. V mestnih naseljih so kolonije prostoživečih mačk, ki ne pripadajo nikomur. Torej malo morje živali, ki si želijo topel dom in ljubečega lastnika.

Kako jim lahko pomagamo?

Bodimo najprej odgovorni lastniki svojim živalim! Pred nakupom male kepice je čas, da razmislimo, ali bomo sposobni skrbeti zanjo, ali smo tudi finančno pripravljeni na nego, hrano in stroške veterinarja, ko bo žival zbolela? Na žalost ni dovolj, da imamo naše živali radi, samo od ljubezni ne bodo site, zdrave in zadovoljne. Kupiti žival je namreč še najmanjši strošek.

Poskrbimo za svoje živali.  Pasji mladički morajo biti najkasneje ob cepljenju proti steklini, torej pri 3. mesecu starosti, čipirani, kar je zakonsko obvezno. Če se čipiran pes kdajkoli izgubi, se na podlagi številke čipa, ki se jo zelo enostavno odčita s posebnim čitalcem pri kateremkoli veterinarju ali v kateremkoli zavetišču, takoj najde lastnika. S tem lahko preprečimo marsikatero žalostno zgodbo. Enako velja za mačke, za katere sicer ni zakonsko obvezno čipiranje, vendar se na podlagi čipa prav tako lahko najde lastnika. Na žalost se tega zaveda še vse premalo lastnikov psov in mačk, na kar kažejo polna zavetišča.

Najbolj bistvena stvar za preprečevanje števila brezdomnih živali pa so seveda kastracije in sterilizacije!  Seveda je reprodukcija stvar, ki ohranja določeno vrsto. Vendar vzrejajmo živali takrat, ko vemo, da bomo mladiče prodali v dobre roke, ko vemo, da jim bomo našli topel dom in skrbne lastnike. Nikakor ne parite psičk samo zato, ker ste nekje slišali, da naj bi enkrat imele mladičke!!! Ste res pripravljeni si vzeti in ali si sploh lahko vzamete 2 meseca časa in psički pomagate pri vzgoji mladičev?  Kaj če bodo več kot trije, štirje? Jih boste lahko oddali v dobre roke ali jih čaka žalostna usoda? In kje bodo končali potomci teh mladičev? Preden se odločite za vzrejo, premislite o teh stvareh. Enako velja za mačke, te še pogosteje končajo nekje zunaj, prepuščene same sebi. Sicer pa zgodnja sterilizacija mačk in psic pred prvo gonitvijo prepreči vse hormonsko pogojene bolezni, kot so navidezne brejosti, vnetja maternice in tumorje na seskih pri starejših živalih.  Podobno je s kastracijo samcev. Ta ne samo da pripomore k zmanjšanju števila nezaželenih rojstev, manj je tudi poškodb pri psih in mačkonih, ker se manj potepajo in pretepajo, posledično je tudi manjša verjetnost prenosa kužnih bolezni med živalmi.

In naj cena kastracije in sterilizacije ne bo izgovor, zakaj se za to niste odločili. Zdravljenje posledic je namreč mnogo dražje. Pa saj to kot odgovoren lastnik že veste, kajne?

Če pa se ravno odločate za novega družinskega člana, le poglejte oglase in obiščite bližnje zavetišče. Posvojite izgubljeno žival in dobili boste novega najboljšega prijatelja!

Eva Lesjak, dr.vet.med